Telefon: +46 60 16 00 00 | E-post: q.sundsvall@strawberry.se

Stiko Per Larsson

Med rötterna i Insjön, Dalarna har Stiko sedan debutalbumet ”Flyktsagor” 2008 tålmodigt byggt upp en stadigt växande publik över hela landet. Om man ska försöka beskriva honom med några få meningar så kanske det skulle kunna låta så här: 

En en av landets flitigaste artister. Han har inte nått den riktigt stora folkligheten ännu men det är dit han är på väg. Hans liveframträdanden är nerv och direkt från hjärtat. Texterna är väldigt viktiga. Han griper tag. 

Stiko är en sjungande låtskrivare, vars musik är sprungen ur den akustiska rocken, färgad av en smula folktradition. I texterna vill han fånga det vackra i det enkla och med sin unika röst sjunger han sånger om kärlek och kamratskap i ett land som fanns alldeles nyss men också om vår strävan framåt i livet. 

Att uppleva en konsert med Stiko känns som att göra en resa genom Sverige och hans historieberättande ger sångerna karaktär och liv.

Stiko har bokstavligen hittat sin egen väg. Genom sina 12 turnéer till fots genom Sverige mellan 2007-2018 började han bygga sin publik, men också via låten genombrottslåten  “Bröder” samt en lite oväntad medverkan i Melodifestivalen 2018 med låten “Titta vi flyger”

Under pandemin bytte Stiko de traditionella scenerna mot en digital publik, han har gjort över etthundra livestreamade konserter med konsertkonceptet “Er röst i hatten”. Konserterna kom att handla om mer än musik, de blev en viktig funktion i många människors liv under den isolering och saknad efter gemenskap som uppstod hos många människor. 

2021 utsågs Stiko till Årets Dalaprofil i Dalarna, för sina lyckade insatser att hålla kulturen igång trots restriktioner och de nedstängda scener som följde i pandemins fotspår.

2021 kom albumet “Fri fågel” där bland annat duetten “Vi som finns & de som försvann” med Peter LeMarc finns med. 

Hösten 2023 släpper Stiko sitt åttonde album. Han kommer under våren, sommaren och hösten att turnéra i Skandinavien.